Tóth Attila
személyi edző

Tiltott élelmiszerek ???

Talán a legnagyobb szívfájdalmam, amikor konzultációk keretében azzal kell szembesülnöm, hogy milyen tévképzetek ragadtak meg emberek fejében különböző tápanyagokkal, ételcsoportokkal kapcsolatban. Sajnos ezek az igen mélyen berögzült dogmák legtöbb esetben már átlépnek egy olyan határt, ami egyértelműen az étkezési rendellenességek kategóriájába tartozik.

Nem biztos, hogy szerencsés az a tény, hogy Magyarországon a jelenlegi szabályozások mellett boldog-boldogtalan adhat étkezési tanácsokat, legyen az egy celeb műsorvezető vagy Marika néni a szomszéd házból. Megdöbbentő, hogy egyáltalán hogyan adhat valaki táplálkozási tanácsot úgy, hogy a „kliensének” az egészségügyi hátterével nincs tisztában? Sajnos a tízmillió táplálkozási szakértő országává váltunk, mégsincs ennyi egészségtelen ember sehol máshol az Európai Unióban, mint kicsi hazánkban.

Az utóbbi évtizedekben óriási biznisz lett felhúzva a táplálkozásra, a diétára, és sokaknak nem okoz lelkiismereti problémát, hogy pár ezer forintos hasznon reményében szórakozzanak mások egészségével.

Na, miután kitomboltam a mérget magamból, lássuk mi is a helyzet a normalitás határain belül, léteznek-e egyáltalán tiltott élelmiszerek, vagy csak a fejekben kellene kicsit rendet tenni.

A modern táplálkozástudomány egyre inkább hangsúlyozza a változatos étrend fontosságát. Az emberek sokszor hajlamosak egyoldalú diétákra, amelyek bizonyos élelmiszercsoportokat kizárnak, abban a hitben, hogy ezzel egészségesebb életmódot folytatnak. Azonban a valóság az, hogy a tápláló ételek széles spektrumának fogyasztása elengedhetetlen a testi és szellemi jóléthez.

A változatos étrend nemcsak a tápanyagok széles kínálatát biztosítja számunkra, hanem segít elkerülni a monotonitást is az étkezések során. A különböző élelmiszerek különböző vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek mind hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Például a gyümölcsök és zöldségek gazdag forrásai a vitaminoknak és rostoknak, míg a húsok és hüvelyesek fehérjékben bővelkednek.

Az elmúlt évtizedekben sorra kriminalizálva lettek olyan alapvető élelmiszerek, mint a tejtermékek, a gyümölcsök, a kenyér, a cukor, stb. Az indok általában az volt, hogy ezek vagy mérgezőek vagy elhízunk tőlük, és az alkalmi szakértők általában valamilyen teljesen irreleváns, megkérdőjelezhető tanulmányokra hivatkoztak és olyan elméletekkel álltak elő az emberi szervezet működési mechanizmusairól, amit egy első éves orvostanhallgató háromszor körberöhög. De ezek a bizniszek működtek és működnek mai napig.

Lehet-e veszélyes számunkra egyetlen tápanyag? A helyzet az, hogy amennyiben egészséges felnőtt emberek vagyunk, semmiféle tápanyag fogyasztása sem rejt magában semmiféle kockázatot amennyiben a mértékletességet megtartjuk. A táplálkozás tudománya egyértelműen azt mutatja, hogy a tápanyagok nem hordoznak veszélyt önmagukban, hanem azok túlzott fogyasztása okozza a problémát. A mértékletesség a kulcs: egy-egy étel vagy tápanyag túlzott bevitele valóban káros lehet, míg a mérsékelt mennyiségben történő fogyasztás nemcsak, hogy nem árt, hanem kifejezetten jótékony hatással is bírhat. Például, míg a cukor vagy a telített zsírok túlzott fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezethet, ezek mérsékelt mennyiségben történő fogyasztása része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek.

Amikor a táplálkozási kérdéseket vesszük sorra, nem kizárólag a fizikális, de a mentális egészségünket is érintjük a témával. Ha valaki csak azért nem nyal el egy fagylaltot a negyven fokos hőségben – bár a nyála csorog utána -, mert valaki elültette a fejében, hogy a cukor hízlal, vagy azért nem mer megenni egy sajtos-tejfölös lángost a Balaton parton (amikor végre egy évben egyszer lejut oda), mert az olajban sült és az rákot okoz, akkor sajnos azt kell mondjam, hogy itt már nagyon komoly mentális problémával és táplálkozási rendellenességgel állunk szemben.

Meg kell érteni, hogy nem az egyes ételek, hanem azok mértéktelen fogyasztása jelenti a problémát!

Nyilván, az is más, ha valaki egy bizonyos célnak alárendeli az étkezését, például, ha testépítőként versenydiétában nem eszed meg azt a lángost, azt megértem, vagy ha divatmodellként nem bolognai spagettin és pacalpörköltön élsz, az is teljes mértékben rendben van, hiszen van egy célod, és a táplálkozást, mint eszközt használod a célod elérésére. De ha csak annyi az okod rá, hogy kizársz bizonyos tápanyagcsoportokat az étrendedből, hogy valahol, valakitől hallottál valamit (aki valószínűleg nem egy dietetikus volt), akkor egészen biztosan nagy hibát követsz el.

Amikor egy-egy élelmiszert vagy élelmiszercsoportot kizárunk az étrendünkből, könnyen hiány alakulhat ki a szervezetünkben bizonyos tápanyagokból, vitaminokból. Például a vegán étrend követői, ha nem figyelnek oda, hiányt szenvedhetnek B12-vitaminban, amely elsősorban állati eredetű élelmiszerekből származik. Minél változatosabb a táplálkozásunk, annál valószínűtlenebb, hogy bármilyen hiányállapot lépne fel a szervezetünkben.

A változatos étrend nemcsak a tápanyagok szempontjából előnyös, hanem pszichológiai szempontból is. Az étkezés élménye színesebbé válik, ha különböző ízeket és textúrákat tapasztalunk meg. Emellett a különböző élelmiszerek fogyasztása segít fenntartani az egészséges bélflórát, ami alapvető fontosságú az emésztés és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A változatos étrend nem csupán egészséges, hanem élvezetes is. Az ételek sokszínűségének megőrzése lehetővé teszi, hogy minden szükséges tápanyagot bejuttassunk a szervezetünkbe, miközben elkerüljük a monoton étkezéseket. A kulcs a mértékletesség: az ételeket, ételcsoportokat nem szabad kizárni, hanem tudatosan, a megfelelő arányban kell fogyasztani. Emlékezzünk rá, hogy nem a tápanyagok önmagukban hordozzák a "mérget", hanem a túlzott fogyasztásuk a problémák forrása. Éljünk tehát a változatosság adta lehetőségekkel, és táplálkozzunk egészségesen!